Selecteer een pagina

‘Ik voel me net een plant die vier weken geen water heeft gehad,’ zei mijn vriendin. 
‘Dat snap ik, lieverd,’ zei ik. 
Ik zei maar niet dat ze er ook uitzag als een zielige hortensia. Dat leek me niet erg stimulerend. Mijn vriendin zat in een liefdescrisis. Relatie uit na jaren, ernstig liefdesverdriet. 
Haar haar had uitgroei en hing slap. Ze droeg een vormeloze sweater en oude gympen. ‘Mijn huispak,’ zei ze, ‘het is niet meer belangrijk dat ik er leuk uitzie, niemand wil me nog.’
Ik lachte en zei: ‘Vandaag niet, nee, maar gelukkig maakt dat huispak mij niet uit.’

Dit was twee weken geleden. Vanmorgen kreeg ik een app van mijn vriendin. 
‘Marleen, het tij is gekeerd. Ik heb iemand aan de haak geslagen. Hij heet Bob.’
Ik antwoordde: ‘Seks?’
Ze zei: ‘Heel veel en heel heerlijk, ben over mijn crisis heen.’

Gutsende wond

Was mijn vriendin nou echt over haar liefdesverdriet heen?
Welnee, natuurlijk niet. 
Als een relatie wordt verbroken met iemand van wie je hebt gehouden, dan wordt de stekker uit je hart getrokken: de verbinding tussen jouw hart en dat van je geliefde scheurt kapot. En bij ‘stekker’ moet je niet denken aan een eenvoudige met twee polen, maar zo een die in de tv gaat: met een heleboel stokjes. 
Wat achterblijft is een gat, een wond met rafelige randen, het bloedt als een gek. Pijn en verdriet zijn het gevolg. 

Snel iemand oppikken voor seks

De meeste mensen met een gebroken hart doen dit: 

  1. Ze gaan zo snel mogelijk op zoek naar iemand om het bed mee te delen. De meest succesvolle strategie bij hartzeer is namelijk… seks. Seks dempt de pijn van liefdesverdriet zeer goed.
  2.  Ze nemen een nieuwe vriend of vriendin. Ook dat dempt de liefdespijn uitstekend. Of het echte verliefdheid is, is natuurlijk de vraag. Dit soort relaties heten ‘tussenrelaties’. Vaak zijn ze tijdelijk. Ze dienen een doel. Je hebt afleiding nodig, je wilt je weer leuk en geliefd en begeerd voelen. En met al die prettige gevoelens demp je dat akelige verdriet. 
    zoals het er nu uitziet doet mijn vriendin het eerste. En het zou me niets verbazen als ze Bob voorlopig aanhoudt en binnenkort voorstelt als haar nieuwe verloofde. 

Is dat verkeerd?

Nee, maar het is geen oplossing. Wat je beter zou kunnen doen is dit. Volgens de taoïsten heb je, als je lijdt aan liefdesverdriet, twee dingen nodig. Rouw en rust. De wond in je hart zou moeten helen vóór je weer aan een nieuwe liefde begint. Je bent gewond. En als je gewond bent, neem je rust. Met een kreupel been ga je ook geen marathon lopen, dan weet je dat je nooit zal winnen. 
Als je te vroeg ‘aan de scharrel gaat’, gebeurt hetzelfde. Je bent nog niet stevig genoeg. Je zicht is nog niet helder. Je neemt te snel genoegen met een krukje om op uit te rusten. 

Echt alleen zijn

Het is gezond om een bepaalde periode te rouwen en geen nieuwe relatie aan te gaan. Heling gaat langzaam en daarvoor moet je echt alleen zijn. 
Daarom zijn de taoïsten zulke voorstanders van selflove. Als je jezelf kunt beminnen, hoef je je seksualiteit niet te halen bij een ander. Oftewel: je hoeft om je portie seks te krijgen niet met een Bob aan de slag. Je zorgt gewoon voor jezelf. 
Je gebroken hart heelt sneller. Je kunt de rouwperiode sneller afsluiten. En na een jaar ben je weer opgekrabbeld en ga je voorzichtig weer eens om je heen kijken. De man of de vrouw op wie je dan valt, is geen tijdelijk krukje, maar hopelijk een stevige, gerieflijke fauteuil waar je nog heel lang in kunt zitten.