Selecteer een pagina
2,3 keer per week is onzin

‘Beste Marleen,’ schreef Vivian me, ‘ik heb een gekke vraag. Mijn man Arnold en ik zijn achttien jaar gelukkig getrouwd. We hebben het goed samen. Er is echter één “probleem”: we vrijen nog maar weinig. Ik denk een à twee keer per jaar. We zijn er beiden niet ontevreden mee, maar toen ik het er laatst over had met mijn vriendin zei ze dat we een slecht huwelijk hebben. Wat denk jij?’

Luister naar jezelf

Ik schreef Vivian direct terug. Ik zei: ‘Wat fijn te horen dat jij en je man het zo goed hebben samen. Volgens mij heb je een prima en liefdevol huwelijk. Laat je door je vriendin niet van de wijs brengen, mensen hebben gekke ideeën over hoe vaak je zou moeten vrijen. Mijn advies: luister er niet naar, luister naar wat je zélf wilt.’ 

Een dom persoon

Ooit is er iemand geweest die zei: ‘Een goede relatie kenmerkt zich door 2,3 keer per week seks.’ Dat was een uiterst dom persoon. Kwaliteit meet je niet af aan kwantiteit. 

En bijna niemand haalt die 2,3 keer per week. Alleen als je heel erg verliefd bent.

Groei en bloei

De periode van verliefdheid kun je vergelijken met de lente: alles knalt de grond uit, alles groeit en bloeit. Daarna komen de herfst en de winter. Ja, óók in bed. De meeste mensen raken nu in paniek: ‘Hij houdt niet meer van me!’ ‘Nu moeten we maar scheiden.’ 

Puur natuur

Ik zeg: niet doen. Een warm bed, een koel bed: het is normaal. Het zijn natuurwetten. Het kan niet altijd lente zijn. In mijn boek Red Je Relatie ontsluier ik deze natuurwetten. Het biedt je verhelderende nieuwe inzichten over liefde, seks en relaties.

Ik stuurde het naar Vivian. Ze zei: ‘In één ruk uitgelezen. Had ik dit maar geweten toen ik aan mijn eerste verkering begon.’ Ze heeft het boek doorgegeven aan haar puberdochter. 

Oók lezen, mijn boek Red Je relatie?