Selecteer een pagina

Lopen hetero’s nou tegen heel andere problemen aan in de liefde dan lesbische stellen? Die vraag wordt me weleens gesteld. Ik denk dan altijd aan de hartenkreet van Sandra. Zij mailde mij deze vraag: ‘Mijn vriendin en ik vrijen nog maar weinig. We zijn acht jaar samen en hebben het goed, maar de seks is bijna weg. In onze lesbische vriendenkring heet dat de “beddendood” en het komt veel voor. Hoe komt dat toch? En… heb je misschien een extra tip voor mij en mijn vriendin?’

Wij allemaal

Ik vertelde al eens dat lust in alle relaties in de loop der tijd afneemt. Het heeft niets te maken met minder van elkaar houden, maar is domweg een hormonale kwestie. Als je net samen bent en hoteldebotel, duwen de verliefdheidshormonen je het bed in.

Zijn de wittebroodsweken achter de rug, dan breekt de volgende fase aan. Het wilde seksen neemt af en je gaat samen ook eens wat andere dingen doen. Dit patroon zie je in elke liefdesrelatie. Bij hetero’s en bij homo’s. Maar… homoseksuele vrouwen hebben extra pech.  In een liefdesrelatie tussen twee vrouwen verdwijnt de zin in seks vaak sneller dan bij hetero’s.

Evenwicht en harmonie

Dat heeft te maken met yin en yang.

Uh, wat is dat ook alweer precies? Iets met energie?

Nou, iets met evenwicht en harmonie. Zwart en wit maken evenwicht. Actie en reactie. Zoet en zout. Dag en nacht.
De Chinese taoïsten zeggen dat “yin” staat voor het vrouwelijke en “yang” voor het mannelijke. Yin zorgt voor rust, yang voor vuur en beweging.

Het is héérlijk, maar…

In een heterorelatie houden yin en yang elkaar, als het goed is, in evenwicht: het vuur doet oplaaien, het water blust. Beginnen twee vrouwen een relatie, dan krijg je yin en yin. Zacht en zacht dus. Yin-yin is héérlijk. Vrouwelijk, zacht en stromend. Dat kan seksueel fantastisch zijn. Maar… er ligt ook een gevaar op de loer. Yin-yin is rust en rust. Het kalmeert en kalmeert en kalmeert. De boel komt tot stilstand. De beddendood is een feit.

Hitte in je lijf

Lesbische vrouwen zouden moeten zoeken naar extra “vuur” om hun seksualiteit in beweging te houden. Het leren van de technieken van het vallei-orgasme kan een oplossing zijn. Het zorgt namelijk voor hitte in je lijf. Het geeft je letterlijk een warme buik, een blos op de wangen en nooit meer koude voeten. Je cv-ketel staat prima afgesteld en maakt alle radiatoren warm. En daar vaart je seksleven wel bij. Of je nou homo of hetero bent.