Selecteer een pagina

‘Marleen, ik heb een dringende vraag,’ schreef Marita. ‘Je vertelt steeds over zin in seks en waarom dat in het slop kan raken in een relatie. Ik herken het maar al te goed. Maar moet je nu horen. Ik heb werkmannen over de vloer, want ons huis wordt verbouwd, we krijgen een nieuwe keuken. De aannemer komt elke dag langs om met mij de voortgang te bespreken en de bouwvakkers aan te sturen. Hij maakt flirterige opmerkingen waarbij hij me schalks aankijkt. Dat gebeurt niet zo vaak meer (45, hè), dus ik vind het niet erg. Sterker nog: ik vind het leuk. Vooral omdat het een breedgeschouderde, gespierde vent is met twinkelende ogen. Als ik aan hem denk, heb ik dus opeens helemáál geen moeite om opgewonden te raken. Is dat niet gek? Bij mijn man voel ik dat nooit meer. We zijn natuurlijk wel al dertien jaar samen en hebben drie kinderen. Maar dit… oeioeioei… Mijn verstand zegt: Doe niet zo puberaal, maar mijn onderlichaam vertelt iets heel anders. Wat moet ik doen? Moet ik dit serieus nemen en betekent het dat ik misschien wel moet scheiden?’

Een beetje verliefd

Dit – zin hebben in de aannemer met zijn brede schouders – is pure lust.
We kennen die lust allemaal wel, denk ik. Je kijkt een film en bent ineens een beetje verliefd (of nou ja, zeg gerust een beetje opgewonden) vanwege die ene knappe acteur of actrice. Bruce Willis in een van zijn Die Hards bijvoorbeeld. Of Jude Law, die een paar jaar geleden werd uitgeroepen tot knapste man ter wereld.

De vlammen slaan je uit

Ik schreef aan Marita: ‘Natúúrlijk vind je zo’n opgewekte, breedgeschouderde man aantrekkelijk. Hij geeft je aandacht. Hij maakt grappen. Zijn ogen twinkelen en wat al niet meer. De lust voor je eigen man lijkt begraven op de Noordpool, maar nu slaan de vlammen je uit.’
Goede raad één: er is geen enkele reden om aan je huwelijk te twijfelen of een scheiding te overwegen. We hebben het hier niet over liefde, maar over geilheid.

Krijg je wel genoeg?

Een van de interessante dingen die ik van de taoïsten leerde, gaat over geilheid. De taoïsten zeggen dat bijna alle vrouwen en mannen te weinig seksueel bevredigd worden. In het begin van de relatie gaat alles nog prima, want dan lig je de hele dag op elkaar. Maar daarna, als het gewone leven weer aanvangt, kook je al snel droog. Te weinig opwinding, te weinig orgasmes, te weinig seks. Dat is het verhaal van het drooggekookte pannetje.
Marita is zo’n pannetje.
Het liefdesleven met haar man ligt op z’n gat.
Maar daar is de aannemer. En de rest weet je.

Lekker solo aan de slag 

Goede raad twee: als je zo’n pannetje bent, is het hoog tijd om je seksuele honger te stillen. Dat doe je het beste zelf. Dus… tijd voor selflove. Uurtje over midden op de dag en kinderen en partner de deur uit? Bemin jezelf. En geniet ervan. Hoe vaker je aan selflove doet, hoe beter je erin wordt.
Dat schreef ik Marita.
Ze stuurde me een hartje terug. En dit tekstje: ‘Ik ga direct aan de slag. Maar eerst Die Hard 2 kijken.’